keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Sano EI recasteille & piraattinukeille


Minua on alkanut viimeaikoina huolestuttaa tämä recast ja piraattinukke asia. Oletin, että tämä olisi kaikille itsestäänselvä juttu, mutta ei taida olla.. Tässä siis tärkeää viestiä kaikille nukkeilijoille ja tottakai myös lukijoilleni:

Minä en arvosta henkilöitä, jotka tukee laittomia recast tai kopio nukkeja, täten en myös ikinä aio seurata ketään henkilöä, jolla on tämmöinen nukke. Minun silmissä nämä henkilöt ovat menettäneet maineensa nukkepiireissä. Mielestäni aito ja oikea nukkeilija tietää ja ymmärtää nukkejen arvon eikä osta itsellensä arvotonta laitonta piraattinukkea. Olen samaa mieltä myös Angelgate (feikki Pullip-nukke) nukeista. Ne ovat myös Pullip-nukeista kopioituja nukkeja ja täten laittomia.

Mikä on recast? Laiton piraattinukke, joka on kopioitu aidosta BJD-nukesta. Nämä nuket on kopioitu valamalla aidosta BJD-nukesta muotit ja tekemällä uudestaan huonommilla ja halvemmilla materiaaleilla. Näitä nukkeja valmistetaan lähtökohtaisesti Kiinassa, jossa tekijänoikeus on täysi vitsi, täten asiaan on vaikea puuttua.

Miksi ajattelen näin? Miksi ei kannata hankkia recast nukkea? Ensinnäkin piraattituotteet ovat laittomia Suomessa. Jos omistat recast nuken joku toinen voi ilmiantaa recastin ostajan tullille, jolloin tulli takavarikoi väärennöksen, henkilö saa sakot ja menettää vielä alkuperäiset rahansakin minkä on maksanut recast nukesta (Todiste tästä: http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/tuotevaarennokset). Arvottoman recast nuken ostamisesta ei hyödy lainkaan alkuperäinen firma vaan ne jotka laittomasti recastejä myyvät eli toisinsanoen, jos hankit itsellesi recast nuken tuet rikollista toimintaa. Recast nuken ostaminen on pois aidoilta nukketaiteilijoilta, jotka ovat voineet suunnitella nukkeja vuosia ja jos kaikki alkaisivat ostaa recast nukkeja oikeat taitelijat eivät voisi luoda uusia ja kauniita nukkeja lisää. Kannattaa myös muistaa, että BJD-nukkejen tekijät tekevät ne nuket käsityönä ja valavat nukkejen vartalot ja kasvot ihan itse, joten mieti miltä sinusta tuntuisi jos joku varastaisi sinulta jotain? Recast nuken ostaminen ja tekeminen molemmat on taidevarkautta.

Recast nukkejen tekijät eivät ole kilttejä ja tee "limited edition" nukkeja sellaisille, jotka eivät sitä ole saanut aitona vaan he ovat raha ahneita ihmisiä jotka haluaa tuottaa tavaraa mahdollisimman halvalla ja nopeasti rahankiilto silmissä. He eivät siis ajattele toisia ihmisiä tai nukkeharrastajia vaan vain ainoastaan rahaa.

Nukketaitelijat tekevät nukkensa käsityönä vaivalla ja kun joku toinen henkilö ostaa tämän aidon nuken ja kopioi sen nopeasti valamalla heikoilla ja huonoilla materiaaleilla ja myy sen uudestaan halvemmalla se ei tunnu kenestäkään hyvälle. Recast nuket pilaavat käytettyjen nukkejen myynnin ja minä en halua alkaa pelkäämään Suomesta nukkejen ostamista, en halua joutua huijatuksi recast nukella. Älkää ostako lisää recast nukkeja Suomeen! Moni muukin nukkeilija on recast nukkeja vastaan kuten minäkin. Monikaan ei halua osallistua miitteihin jossa on recast nukke eikä foorumeille saa laittaa kuvia tälläisestä nukesta. Minä en halua nähdä kuvia tälläisistä nukeista eikä varmasti moni muukaan. Mitä iloa on nukesta joka aiheuttaa monille mielipahaa ja josta et saa ikinä laittaa kuvia muiden nähtäväksi?

Jos haluat BJD-nuken älä tyydy ostamaan suoraan sanottua paskaa vaan osta kerralla aito ja oikea nukke, sillä minun silmissä se on oikeaa nukkeilua. Vain tyhmät ostavat laittomia piraattinukkeja ja minun silmissä he eivät ole aitoja nukkeilijoita. Mielestäni hinta tai raha on täysiä tekosyitä hankkia recast nukke. Recastin ostolle ei voi perustella mitään pätevää syytä. Jos sinulla ei ole varaa ostaa aitoa BJD-nukkea mielestäni BJD-nuket eivät ole silloin sinua varten. Maailmassa on monia muita aitoja nukkeja jotka ovat halvempia kuin BJD-nuket. Jos edelleen todella haluat BJD-nuken hanki ennemmin aito (ja osta vaikka osamaksulla), aitojakin nukkeja on halpoja, kunhan vain jaksat avata silmät ja etsiä. Jos todella jotain haluaa niin rahan säästäminen ei pitäisi olla ongelma. Recastin ostaminen on virhe!

 Miten tunnistaa recast/piraattinuken? Recast nuket ovat hyvin saman näköisiä kuin alkuperäisen firman nukke, joten recast nukke voi olla vaikea erottaa aidosta. Suurimpia tuntomerkkejä ovat kuitenkin kaksoissaumat, huonosti istuvat nivelet ja karkea viimeistely erityisesti nuken sisäpuolella. Myös nuken hinta on iso osa asiaa, sillä jotkut recast nuket maksavat vain pienen osan aidon nuken hinnasta. Toki tapauksissa jossa voi joutua huijatuksi, joku saattaa pyytää piraattinukesta aidon nuken hinnan, joka on ikävää. Recast nuket ovat tietenkin myös valmistettu huonoista ja jotkut jopa myrkyllisistä materiaaleista. Kannattaa muistaa, että myös joidenkin firmojen nukkejen aitoustodistuksia saatetaan väärentää, joten aitoustodistus ei myöskään ole täysi tae nykyään siitä, että nukke olisi aito.

Mistä BJD-nukkeja EI kannata ostaa? Miten erottaa recastiä myyvät henkilöt?
-BJD nukkeja EI kannata ostaa: Ebaystä, Amazonista, Ligntintheboxista, Taobaosta yms. muista tämän tapaisista paikoista, koska niissä on useimmiten pelkkiä recastejä. Ebayssä voi olla muutamia luotettaviakin myyjiä, mutta suurinosa on recast myyjiä, joten sieltä ei kannata ostaa jos ei tiedä varmasti kehen voi oikeasti luottaa.
-Recast nuket erottaa helposti hinnasta ja suoraan firmoilta kopioiduista kuvista. Jos MSD (40cm kokoisesta) nukesta pyydetään 100 dollaria tai hieman enemmän kyseessä on varmasti recast.
-Googlettamalla kohdallesi voi osua myös monia recast firmoja, joten kannattaa käyttää linkkejä jotka olen laittanut alapuolelle, niistä voit aloittaa unelmanukkesi etsimisen!
-Jos et ole varma että onko jokin nukke recast kysy ennenkuin toimit!

Paljonko AIDOT BJD-nuket maksavat (suurinpiirtein ILMAN peruukkia & vaatteita)?
-Tiny (16-20cm): 150-250e
-YO-SD/Petit (25-30cm): 200-350e
-MSD (40-43cm): 250-450e
-SD (57-65cm): 500-800e
-Vielä isommat (Trinityt yms. 80-90cm): 1200-2500e 

Tässä muutama firma, josta on turvallista ostaa BJD-nukkeja ja jotka ovat virallisia firmoja:
-Bluefairy: http://bluefairyint.com/
-Fairyland: http://dollfairyland.com/index.php
-Luts: http://www.eluts.com/index.php
-Leeke: http://leekeworld.co.kr/En/default_leeke.asp
-Latidoll: http://latidoll.com/2007_en/index.htm
-Iplehouse: http://iplehouse.com/
-Dreamingdoll: http://ddollshop.net/
-Miyadoll: http://miyadoll.com/
-Dollmore: http://www.dollmore.net/index.php
-Lisää BJD-firmoja (lähes kaikki listattuna, monta sivua): http://bjdcollectasy.com/
Käytettyjä: Hartsilapset foorumi, Hartsilapset kirppis (Suomessakin on tosin recast nukkeja, joten kannattaa varoa)

Mitkä ovat BJD-nukkejen virallisia välittäjiä?
EU:ssa:
Angelesque EU: www.angelesque.co.uk
Think! Pink!: https://www.think-pink.eu/en/
Dollhaven: http://dollhaven.dk/
USA:ssa:
Denver Doll Emporium: http://www.denverdoll.com/
Mint on Card: https://www.mintoncardinc.com/dolls/index.php
Oobie Doll: http://www.oobiedoll.com/shop/
Junky Spot: http://junkyspot.com/
En pistä pahakseni jos joku haluaa levittää tätä sanomaa eteenpäin. Ohjataan ja opastetaan muita nukkeilijoita ja sanotaan EI recast nukeille.

Tässä vastaavanlainen teksti Angelgate eli kopio Pullip-nukeista:
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2016/09/angelgate-nuket-ovat-myos-kopionukkeja.html

Pullip Suomi foorumilla lista piraattinukeista:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=5357.0

 Tässä vielä lisää tietoja siitä, miten BJD-nukkeja voi tilata ja mistä:
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/04/hyva-tietaa-bjd-nukkea-tilatessa-kuinka.html

Tullin tietoa tuoteväärennöksistä:
http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/tuotevaarennokset

15 kommenttia:

 1. Oho!
  Mä tiesin vain angelgate nukeista
  En ollut koskaan kuullut recasteista, mutta kiitos kun valaisit minua!
  Itse suhtaudun samanlailla kopionukkejen ostajiin. Minulla itselläni ei riitä raha pullippiin, mutta en kumminkaan ole ostanut kopionukkea, vaan nukkeilen licca-chanilla. Ehkä vielä joskus hankin pullipin. Mutta en ainakaan vielä.

  Postaile taas pian!
  ~Kiki
  Www.Dollmacarons.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ainakin oikea suhtautuminen asiaan! :) Halvempikin nukke käy ja säästämällä ja sinnikkyydellä saat varmasti ihan oikean Pullipin itsellesi.

   Poista
 2. Kiitos tärkeän tiedon jakamisesta. Kunpa kaikki uudet harrastajat näkisivät tätä viestintää, että he voisivat tehdä itse oikean valinnan ja hankkia nuken, josta on oikeasti iloa koko rahan edestä. :) On todella surullista, jos tulee tietämättömyyttään huijatuksi tai ei ole ymmärtänyt eroa, ja joutuu siitä sitten jälkikäteen harmittelemaan.

  Toivon, ettei kenellekään tule sellaista käsitystä, että harrastajat olisivat toisiaan vastaan, vaan tällaisen kampanjan tarkoitus on auttaa ja olla tukena uudemmille harrastajille, että heidän mahdollisesti vähät rahansa eivät menisi vahingossa hukkaan kopionukkeen. <3

  VastaaPoista
 3. Täällä ollaan ihan samaa mieltä! Kaverien mielestä Nämä Angelgatet on ihania ja kun Katsoin tarkemmin niin joku väitti että Nämä ovat jotenkin oma nukkesarjansa! Itselleni on nyt viisi pullipia. Recastit taas... En ollut koskaan edes kuullut näistä kamalaa kuitenkin että jopa BJD:istä tehdään nykyään kopioita. Voisin ehkä laittaa kannanoton blogiini. Kiitus että Kerroit tästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angelgate nuket eivät ole oma lajinsa sillä Angelgate nukkejen valmistaja oli alunperin hankkinut itselleen Pullip-nuken ja valanut Pullip-nuken kasvoista kopion ja myöhemmin muokannut hieman pieniä asioita kasvoissa. Tämä ei siis riitä mitenkään uuden luomiseen vaan tämä on täyttä kopiointia. Laita ihmeessä tästä kannanotto blogiisi jos asia tuntuu olevan lähellä sydäntä. Kannattaa myös muistuttaa juuri näistä Angelgate nukeista ja kirjoittaa vaikka niistä vaikka näinkuin sinulle vastasin. :)

   Poista
  2. Jos Angelgate nukkejen valmistaja olisi itse luonut kasvot alusta asti silloin kopioinnista ei voitaisi puhua, mutta koska hän valoi Pullip-nuken kasvoista mallin ja käytti sitä, sitä ei voida laskea uuden luomiseksi.

   Poista
  3. Ja tämän postauksen saa linkata blogiisi jos haluat. Poistin toisen kommenttisi koska olit laittanut tämän kommentin tuplana. :)

   Poista
 4. Täällä myös samaa mieltä!!
  Kerroit jo instassakin tästä ja luin kaikki kommentit. Huomasin kuinka moni oli vastaan näitä nukkeja ja moni taas sanoi että "nukkejahan ne ovat kaikki". Kun instassa taas joku sanoi, että recastit ja feikit nuket yleensäkin voi tuhota tän nukkeharrastuksen, wouh! Itse en BJD-nukkeja harrasta, mutta kiva kun kerroit tästä asiasta. Mä en ainakaan halua että tää harrastus loppuu. Toivottavasti kaikki tavoitettaisiin tällä sanomalla;3
  ~Wilma
  beautyofbeingsmall.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Jos tilaa netistä pullipin nii onkse yleensä feikki? Siis tarkotan nettikaupasta. Mietin vaa kosk mun kaveri tilas ja se ei taida tietää feikeistä pullipeista mitään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu ihan täysin mistä tilaa. Pullippeja saa enimmäkseen vain netistä, joten nettikauppoja on pakko käyttää.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. En kyllä tiedä yhtään enkä ole kuullut tuommoisesta ollenkaan.. :( Ikävää jos tosiaan sattuu olemaan recast sitten kun hänet saat.. Mutta en oo tosiaan kuullut mitään tuosta.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kiitos kaikista kommenteista! :) Kun kommentoit olisi kiva kuulla, jos haluaisit nähdä jostain tietystä nukesta kuvia. Jos keksit myös jotain parannettavaa kuvissani/teoksissani kerro ihmeessä. Rakentava palaute on aina tervetullutta!

Ennenkuin kysyt jotain luethan UKK alueen, jos olen jo aiemmin vastannut kysymykseesi: https://sininnukkeblogg.blogspot.fi/p/ukk.html