sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Hyvä tietää BJD-nukkea tilatessa (Kuinka tilata BJD?)

Hei kaikille! :) Ajattelin tehdä tälläisen postauksen niitä varten jotka tarvitsevat hieman apua ja tietoa BJD-nukkeja tilatessa. Tähän alkuun täytyy sanoa, että kannattaa osata englantia nukkeja tilatessa, niin säästyy aika monilta ongelmilta. :) Jos et itse osaa englantia kauhean hyvin, kannattaa kysyä joltakin apua.

Mistä kannattaa tilata BJD-nukkeja? Mistä BJD-nukkeja saa luotettavasti?
-Välttyäksesi recast nukeilta, suosittelen tilaamaan suoraan virallisilta firmoilta ja välittäjiltä. Tässä muutamia firmoja listattuna (Googlettamalla saatat osua moniin recast firmoihin/myyjiin, joten suosittelen alottamaan näistä listaamistani oman unelmanukkesi etsintää):
-Tässä lisää firmoja listattuna (paljon sivuja, yli 600, osa myös firmoja jotka myyvät nukkeaiheisia tavaroita): http://bjdcollectasy.com/
-Käytettyjä nukkeja löytyy: Hartsilapset foorumi, Hartsilapset kirppis (mutta myös Suomen sisälle on rantautunut muutamia recast nukkeja joten kannattaa olla siltikin varovainen!)
-Tässä virallisia välittäjiä EU:ssa (Euroopassa):
 -Tässä viralliset välittäjät USA:ssa:
USA Denver Doll Emporium: http://www.denverdoll.com/
Mint on Card: https://www.mintoncardinc.com/dolls/index.php
Oobie Doll: http://www.oobiedoll.com/shop/
Junky Spot: http://junkyspot.com/

Mistä EI kannata tilata BJD-nukkeja?
-BJD nukkeja EI kannata ostaa: Ebaystä, Amazonista, Ligntintheboxista, Taobaosta, Wishiltä yms. muista tämän tapaisista paikoista, koska niissä on useimmiten pelkkiä recastejä. Ebayssä voi olla muutamia luotettaviakin myyjiä, mutta suurinosa on recast myyjiä, joten sieltä ei kannata ostaa jos ei tiedä varmasti kehen voi oikeasti luottaa.
-Recast nuket erottaa helposti hinnasta ja suoraan firmoilta kopioiduista kuvista. Jos MSD (40cm kokoisesta) nukesta pyydetään 100 dollaria tai hieman enemmän kyseessä on varmasti recast.
-Jos et ole varma että onko jokin nukke recast kysy ennenkuin toimit!

Paljonko BJD-nuket suurinpiirtein maksavat (hinnat heittelee alas ja ylöspäin riippuen firmasta, nämä hinnat ovat siis ILMAN peruukkeja, vaatteita, asusteita jne.)?
-Tiny (16-20cm): 150-250e
-YO-SD/Petit (25-30cm): 200-350e
-MSD (40-43cm): 250-450e
-SD (57-65cm): 500-800e
-Vielä isommat (Trinityt yms. 80-90cm): 1200-2500e

Miksi BJD-nukkejen valmistuksessa ("lähetyksessä") kestää yli 60 päivää tai pidempään?
-Koska BJD-nuket tehdään käsityönä alusta loppuun. Niissä on todella paljon yksityiskohtia, jotka täytyy tehdä käsin. Näitä nukkeja on tekemässä joskus ihan vain muutama ihminen 2-5 henkilöä, joten sen takia nuken valmistuksessa kestää. Myös materiaalin saanti, sää ja muut vastaavat asiat vaikuttavat nuken valmistukseen. On olemassa vain muutamia firmoja, joilla on nukkeja valmiiksi stockkina, jolloin valmistus aikaa ei ole (näitä firmoja on kuitenkin todella vähän).

Kauanko BJD-nuken lähetyksessä kestää?
-Riippuu täysin mistä tilaat ja se riippuu myös postista todella paljon. Lähetys voi kestää 10-20 päivään tai ehkä jopa pidempään. Tuohon lisätään vielä tullin kanssa odottelu (tullista lisää alapuolella).

Miksi joillakin firmoilla näkyy kaikki nuket olevan "sold out" tai "available soon"?
-Koska monilla firmoilla on tietyt ajat jolloin mitäkin nukkeja saa (Pre-order systeemi). Otetaan esimerkkinä Bluefairy (http://bluefairyint.com/).
 Bluefairyn etusivulla on "How to order dolls" valikko, josta löydät listan josta näet, millon mitäkin nukkeja voi tilata. Muilla firmoilla vastaavanlaiset jutut saattavat löytyä mm. "FAQ", "Notice" tai "Q&A" osiosta. (Tässä vielä linkki: http://www.bluefairyint.com/shop/step_submain.php?b_code=B20161101031819)
 Jos siis haluat jonkun tietyn nuken, sinun täytyy olla hereillä sillon kun niitä on myynnissä. Kannattaa siis tutustua tarkkaan näihin listoihin ennen nuken hankintaa! (http://www.bluefairyint.com/shop/step1.php?number=1155)
En pysty millään maksaa 300euroa nukesta samantien.. Onko joillakin firmoilla osamaksu ("layaway") mahdollisuutta?
-Kyllä! Nykyään on aika monia firmoja, joilta on mahdollista ostaa nukkeja osamaksulla. Osamaksua harkitessa kannattaa lukea tarkkaan firmojen omat ehdot osamaksuille. Joillakin firmoilla osamaksu aika on max 2-3kk, joillakin on pidempiäkin aikoja. Jos haluat hankkia nuken osamaksulla, jotkut firmat haluavat että lähetät heille osamaksu suunnitelman. Kannattaa muistaa, että kaikilla firmoilla ei kuitenkaan ole osamaksu mahdollisuuksia.
-Tärkeä tieto osamaksuista (tämä on useimmilla firmoilla): Jos haluat hankkia jonkun nuken osamaksulla, kannattaa muistaa että tilausta tai nukkea ei voi muuttaa yleensä osamaksun jälkeen. Jos et haluakkaan enää nukkea josta olet aloittanut jo osamaksun monet firmat eivät palauta rahoja takaisin ollenkaan jo aloitetusta osamaksusta mikä lukee heillä osamaksu ehdoissa. Kannattaa myös muistaa, että maksun jättäminen voi keskeyttää osamaksun, jolloin et saa myöskään rahoja takaisin. Kannattaa siis pitää mielessä, että jos osamaksun on aloittanut se täytyy maksaa loppuun tietyssä ajassa säännöllisin aikavälein niinkuin olette sopineet, muuten et saa nukkea itsellesi. 
-Lisäksi: Jotkut firmat eivät aloita valmistamaan nukkea ennenkuin maksu on maksettu kokonaan. Tällöin odottelu aikaan lisätään osamaksu aika + se valmistus aika joka on useimmilla firmoilla yleensä se 60 päivää.

Tullimaksut, jääkö nukkeni tulliin?
-Jos nukkesi tulee EU:n ulkopuolelta on 99% mahdollisuus että nukkesi jää tulliin ja koska useimmat BJD-firmat sijaitsevat Koreassa (tai muualla Aasiassa) ja tässä tapauksessa sieltä tulevat paketit jäävät tulliin. Lisäksi tullissa monet ovat hyvinkin tietoisia joistakin nukkefirmoista joissa nuket ovat kalliimpia kuin "20 dollaria" jos pakettiin on niin merkattu.
-Nukkefirmat eivät ole vastuussa tullimaksuista, joten he eivät voi merkata nuken pakettiin "gift" tai "alle 20 dollaria" (tietenkin on olemassa firmoja jotka tekevät näin, mutta yleensä nämäkin paketit jäävät tulliin).

Paljonko tullimaksut ovat esim 300 euron (dollarin) nukelle?
-Nukkea tilatessa kannattaa siis varautua maksamaan myös tullimaksu. Itse lasken yleensä hieman etukäteen paljonko tullimaksua nukeilleni voi tulla. Hyvä nettisivu tätä varten on Tullilaskuri: https://tullilaskuri.tk/

Tullilaskuria on todella helppo käyttää. Ensimmäisenä täytyy valita maa josta tuotteesi ovat tulossa, jos maata ei ole erikseen listattuna tässä täytyy valita "Muu maa, joka ei kuulu EU:n tulli- eikä veroalueeseen".
 Seuraavaksi täytyy listata nuken hinta ja postikulut. Tämän jälkeen täytyy klikata "Tarkista tullimaksun suuruus".
 Klikkaamalla sitä, se vie sinut eri sivulle kuin tässä alapuolella oleva kuva, mutta löydät nämä prosenttimäärät alimmaisesta valikosta "Esimerkkejä nettiostosten tuontiveroista". (Linkki vielä tässä: http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/esimerkkeja-nettiostosten-tuontiveroista) Ja kuten huomaatte nukeille tavallinen prosenttimäärä on 4,7 mutta tuota laskuria varten se täytyy pyöristää viiteen prosenttiin. Jos olet tilannut nuken osia ja tarvikkeita (silmiä, peruukkeja, vaatteita..) prosenttimäärä on 0%. Alv (arvolisävero) on kuitenkin jokaisessa tuotteessa 24%.
 Tämän jälkeen prosenttimäärä lisätään laskuriin.
 Ja sen jälkeen saat suurinpiirtein tuloksen paljonko sinun täytyy maksaa tullimaksuja. Tämä luku saattaa tosin heittää 10-15eurolla koska tämä laskuri ei anna laskea desimaalin tarkkuudella.
Kannattaa maksaa tuotteiden tullimaksut ajoissa, käsittääkseni tulli pitää nukkeja noin 2 viikkoa ja jos tullausta ei olla tehty/maksettu siinä ajassa tuotteet saattaa lähteä takaisin firmalle.

Blogistani löytyy myös tullaus ohje täältä:
https://sininnukkeblog.blogspot.com/2019/07/tullaaminen-miten-tullataan-netissa.html

Mitä BJD-nuken mukana tulee?
-Monissa firmoissa lukee hyvin tarkkaan mitä BJD-nuken mukaan tulee sitä tilatessa. Tässä on todella tärkeää osata englantia (on nimittäin tapauksia jotka ovat vahingossa tilanneet pelkän vartalon koska ovat luulleet että se on kokonainen nukke). Useimmissa promokuvissa mitä firmoilla on, nukeilla on jonkinlaiset vaatteet, peruukki ja silmät päällä, nämä tuotteet eivät kuitenkaan yleensä tule nuken mukana ellei otsikossa ole "Full Package" tai kuvauksessa jotain erillistä mainintaa että ne tulevat nuken mukana eli useimmat BJD-nuket myydään nudena, ilman vaatteita, asusteita, kenkiä tai peruukkia. Joillakin firmoilla on tosin valikko, jossa nuken asun, peruukin ja silmät voi lisätä tilaukseen. Kannattaa siis nukkea tilatessa tutustua todella tarkkaan siihen, mitä nuken mukana tulee.
-Lisäksi monilla firmoilla nuken mukana saattaa tulla ("kaupanpäälle") silmät (tai jopa peruukki), mutta yleensä ne ovat "random color", joten et voi päättää väriä.

Tähän loppuun vielä linkkinä pieni muistutus (ja varoitus) recasteistä (ja myös tietoa niistä):
 Uusin:
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/11/proud-to-be-legit.html
Vanhemmat:

Käytettyjen nukkejen markkinoilla kannattaa olla myös varuillaan koska:

Muut blogini opastavat tutoriaalit listattuna:
-Obitsun vaihtaminen Pullip-nukelle (lisänä myös kuvia obitsun ja stockin taipuvuus eroista):
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/09/obitsun-vaihtaminen-pullip-nukelle.html
-Obitsun kaulatapin katkeaminen:
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/09/obitsun-kaulatapin-katkeaminen.html
-Ripsien vaihtaminen Pullip-nukelle:
https://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/09/ripsien-vaihtaminen-pullip-nukelle.html
-LeekeWorld ja Leekeltä tilaaminen:
https://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/07/leekeworld-ja-leekelta-tilaaminen.html

Blogini tietoa sisältävät postaukset listattuna:
-LeekeWorld ja Leekeltä tilaaminen:
https://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/07/leekeworld-ja-leekelta-tilaaminen.html
Tullaaminen netissä:
https://sininnukkeblog.blogspot.com/2019/07/tullaaminen-miten-tullataan-netissa.html

Kiitos kun luitte ja toivottavasti tästä oli monille apua! :)

4 kommenttia:

 1. Onko noista valmiina tuotteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkki jos tilata jotain niin tuleeko valmiina vai?

   Poista
  2. Voisitko tarkentaa kysymystä? En oikeen ymmärtänyt.

   Poista
 2. BJD nukeista olen kiinnostunut mutta hieman kalliita on (3 nukkea priima kunnossa 10v:eellä) Niin kauniita ja muuta!Ihailen vielä muutaman vuoden ja harkitsen sitten ostoa :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikista kommenteista! :) Kun kommentoit olisi kiva kuulla, jos haluaisit nähdä jostain tietystä nukesta kuvia. Jos keksit myös jotain parannettavaa kuvissani/teoksissani kerro ihmeessä. Rakentava palaute on aina tervetullutta!

Ennenkuin kysyt jotain luethan UKK alueen, jos olen jo aiemmin vastannut kysymykseesi: https://sininnukkeblog.blogspot.fi/p/ukk.html