sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Proud to be legit - Sano ei recasteille!

 Hei kaikille! Tänään 19.11 on virallinen (nukke) artistien tukipäivä, pääasiassa puhutaan siis BJD-nukeista, mutta tarkoitan tällä postauksella myös muitakin nukkeja, vaikka en ihan kaikkia tässä erikseen voi mainitakkaan, koska minulle on tärkeää kaikkien nukkejen aitous. 

Tämä teksti on siis informaatio pohjainen viesti, joka on osoitettu kaikille nukkeilijoille ja niistä kiinnostuneille. Tällä viestillä ei ole tarkoitus vihata tai hyökätä kenenkään kimppuun vaan puhtaasti tiedottaa tästä asiasta.

Mikä on recast?
Recast eli "valukopio" on laiton piraattinukke, joka on kopioitu aidosta nukesta. Laittomien recastien valmistaja on siis ostanut aidon nuken, josta hän on kopioinut muotit, joita koitetaan myydä eteenpäin - pahimmassa tapauksessa vielä alkuperäisen firman nimellä ja kuvilla ns. "aitoina" nukkeina.

Angelgate-nuket kuuluvat tähän samaan katengoriaan BJD-recast nukkejen kanssa. Angelgate -nuket ovat siis Pullip -nukeista tehtyjä kopioita. Angelgate nukkejen valmistajan tiedetään siis omistaneen Pullip-nukkeja ja olleen pidemmän ajan Pullip-nukke harrastaja, mutta myöhemmin hän päätyi luomaan Pullipin kasvoista kopion, koska hän halusi myydä 'omia nukkejaan'. Myöhemmin itse valmistaja ja erilaiset customoijat ovat muuttaneet hieman pieniä osia kasvoissa (esim. suu), mutta tämä ei ole vielä tarpeeksi uuden luomiseen. Angelgate-nukkejen silmäaukot, poskien muoto, alkuperäiset modaamattomat huulet ja kaikki muu täsmää aidon Pullip-nuken kanssa, joten voidaan sanoa, että Angelgate-nuket ovat myös laittomia recast kopioita. Myös Taeyang-nukesta (mikä kuuluu Pullip-perheeseen) on luotu samanlainen kopio Angelgate-nukkena. Tässä tapauksessa voitaisiin puhua omasta mallista, jos Angelgate-nukkejen valmistaja olisi alusta asti luonut nukkensa ilman pohjaa Pullip-nuken kasvoista, mutta näin valitettavasti ei ole. Pullip-nukeilla kuten monilla muillakin tavaroilla on tietty tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tai tuottamat tavarat muista yrityksistä ja Pullipeille se tunnusmerkki on kauniit Pullip-nuken kasvot, jotka on tässä tapauksessa varastettu tekijänoikeuslakia rikkoen.

Myös monista muistakin nukeista on vastaavia recast/kopio versioita, kuten esim. Blytheistä, Icy ja Jecci Five -nuket. Piraattituotteita, kuten myös recast-nukkeja, valmistetaan lähtökohtaisesti Kiinassa, jonka takia tekijänoikeus rikkomuksiin on täysin mahdoton puuttua, koska Kiinan laki ei tue tätä asiaa - tämän takia piratismi on hyvin yleistä Kiinassa.
Miten niin recast nuken hankinta on laitonta?
Tämä on sellainen asia, mitä multa on kyseenalaistettu monesta suunnasta jo pidemmän aikaa, joten aion nyt sitten avata ja perustella tämän asian lainaamalla tullin omaa laatimaa tekstiä, koska se on niin hyvä ja perusteltu sekä luotettava lähde muutenkin ettei omia sanojani erityisemmin tarvita. Leikkaan tekstiä kuitenkin hieman tämän aiheen ympärille sopivaksi. Jos joku haluaa kuitenkin lukea koko tekstin linkit löytyy alta.

Lähde; Tuoteväärennökset ja netistä tilaaminen:

"Yksityishenkilön nettiostokset ovat EU:n tuomioistuimen päätöksen mukaan kaupallista toimintaa. Tulli voi siis pysäyttää nettiostoksen maahantulon ja aloittaa prosessin sen selvittämiseksi, onko teollis- tai tekijänoikeutta loukattu.

Tulli valvoo, ettei maahantuotavien -- tavaroiden joukossa ole tuoteväärennöksiä tai muita teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita. Valvonnalla suojataan kansalaisia ja yhteiskuntaa terveydelle ja turvallisuudelle haitallisilta tuotteilta --.

Tuoteväärennösten maahantuonti kaupallisessa tarkoituksessa on kiellettyä. Myös tekijänoikeuslaki kieltää piraattituotteiden -- maahantuonnin. Teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen."

Tummensin nuo kohdat sen takia, että kaikki ymmärtäisi mitä tällä tekstillä haetaan. Se on muotoiltu ehkä hieman "ei niin selkokielellä", mutta sen ymmärtää kun sen lukee tummennetut kohdat. Eli EU:n tuomioistuimen mukaan yksityishenkilön eli kenen tahansa tavallisen tallaajan nettiostokset on aina kaupallista toimintaa ja tämän takia mikä tahansa recast/kopio/piraattituote voidaan takavarikoida tullin toimesta, koska se on kiellettyä eli laitonta.

Tullin sivulla on myös paljon muuta hyödyllistä tietoa kuten esim syitä "Miksi tuoteväärennöksiä ei kannata ostaa?" ja "Tuoteväärennöksiin liittyviä käsitteitä". Tähän liittyvä muu hyödyllinen lisätieto on myös tämä: Kielletyt tavarat: http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/kielletyt-tavarat
.. Josta tärkeä kohta tässä: "Tekijänoikeutta loukkaavien tuotteiden ja tuoteväärennösten maahantuonti on kielletty."

Ja tekijänoikeudesta lyhyesti: Millä tahansa nukella, esineellä, tuotteella, taiteellisella teoksella tai luomuksella on aina tekijänoikeussuoja lainsäädännön mukaan. Jos haluaa lukea tekijänoikeuksista lisää Googlesta löytyy siitä paljon tietoa.
Miksi ei kannata hankkia recast-nukkea?
Kuten yllä todettua, recast-nuket sekä muut piraattituotteet ovat laittomia ja niiden maahantuonti on kiellettyä. Recast nuken ostaminen ja tekeminen molemmat rikkoo tekijänoikeuslakia. Tulli voi siis "pysäyttää nettiostoksen maahantulon ja aloittaa prosessin sen selvittämiseksi, onko -- tekijänoikeutta loukattu" eli tulli voi siis takavarikoida tuotteen, jolloin siitä maksettua summaa ei korvata ollenkaan eikä tuotteen ostaja välttämättä saa tuotetta itselleen ikinä. Tekijänoikeusrikoksesta voidaan antaa sakot tai tuomita enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Recast-nuket ovat arvottomia. Recast-nukeilla ei ole jälkimarkkina arvoa ollenkaan, joten samaa summaa jonka on maksanut ei voi saada takaisin, koska recastit ovat täysin arvottomia nukkeja.

Kopio nuken ostamisesta ei hyödy lainkaan alkuperäinen firma, jolta tuote on alunperin varastettu. Jokainen recast-nukke syö aitojen nukkejen markkinoita. Monet nukkefirmat ovat vain muutaman ihmisen pyörittämiä pieniä firmoja ja jokainen recast-nukke vaarantaa tälläisen firman toimintaa tai pahimmassa tapauksessa kaataa sen kokonaan. Tullia lainaten: "Piraattituotteiden seurauksena Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa". Tämä tieto on siis vain Euroopan alueelta otettu, miettikää miten paljon työpaikkoja menetetään koko maailmassa piratismin takia?

Ilman nukketaiteilijoita uusia nukkeja ei syntyisi. Jotkut taiteilijat suunnittelevat nukkeja vuosia ja jos kasvava osa alkaisi tukea ennemmin recast toimintaa kuin aitoja nukkeja oikeat taitelijat eivät voisi luoda uusia ja kauniita nukkeja lisää. Kannattaa myös muistaa, että BJD-nukkejen tekijät luovat nuket käsityönä ja valavat nukkejen vartalot ja kasvot ihan itse monen viikon työllä. Miltä sinusta tuntuisi, jos monen vuoden työ menisi hukkaan, koska joku varastaa sen sinulta?

Recast-nukkeja ostamalla saatat tukea rikollista toimintaa, koska piraattituotebisneksessä liikkuu suuria rahasummia, jolla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Haluatko tukea rikollista toimintaa?

Recast-nuket pilaavat käytettyjen nukkejen myynnin. Syy tähän on se, että on vaikea tietää onko nukke aito vaiko ei ja tällöin ei uskalleta ostaa käytettyjä nukkeja huijatuksi tulemisen pelosta, koska kukaan ei halua joutua huijatuksi kopio nukella.

Foorumeille ei saa laittaa kuvia recast nukeista eikä moni myöskään halua osallistua miitteihin, joissa on recast nukkeja, koska halutaan tukea aitoja nukkeja. Mitä iloa on nukesta, joka aiheuttaa monille vain mielipahaa?

Recast-nuket voivat olla terveydelle haitallisia. Tulli määrittelee nuket monesti 'leluina' ja heidän tietojensa mukaan leluista aiheutuvia terveyshaitallisia tapauksia voivat olla mm. leluista erittyvät haitalliset aineet tai irtoavat osat. Tullia lainaten: "Tuotteissa käytetyt vaaralliset materiaalit voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää." ja useimmissa tapauksissa tuotteiden materiaaleista ei ole mitään tietoa, muutakuin se että materiaali on halpaa ja huonoa, joten recast-nuken osto on suuri riski.

Recast-nukeille ei ole takuuta eli jos tuote menee rikki tai aiheuttaa vahinkoa, vastuunkantajaa ei ole eikä rahoja saa takaisin. Kun tilaat suoraan oikeilta BJD-firmoilta ja vastaanotat viallisen/rikkinäisen nuken sen voi palauttaa ja tilalle saa täysin uuden nuken riippuen firmasta - suurinosa BJD- ja muista nukke firmoista kuitenkin korvaavat nuken täysin.

Uutta tietoa BJD-tavaramerkistä ja lisää syitä olla ostamatta recastejä (12.5.2018):
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2018/05/tarkeita-bjd-tavaramerkki-uutisia-ja_12.html

 Miten tunnistaa recast/piraattinuken?
Recast BJD-nuket: BJD-recast nuket ovat hyvin saman näköisiä kuin alkuperäisen firman nukke, joten recast nukke voi olla vaikea erottaa aidosta, varsinkin jos täytyisi kuvasta arvioida. Suurimpia tuntomerkkejä tässä ovat kuitenkin kaksoissaumat, huonosti istuvat nivelet ja karkea viimeistely (erityisesti nuken sisäpuolella). Myös hintaero on iso osa asiaa, sillä jotkut recast nuket maksavat vain pienen osan aidon nuken hinnasta. Toki tapauksissa, jossa kyseessä on huijaus, joku saattaa pyytää piraattinukesta aidon nuken hinnan. Recast-nuket ovat tietenkin myös valmistettu huonoista ja jotkut jopa myrkyllisistä materiaaleista. Kannattaa muistaa, että myös joidenkin firmojen nukkejen aitoustodistuksia, päälaattoja ja laatikoita saatetaan väärentää, joten aitoustodistus (tai muut seikat) ei myöskään ole täysi tae siitä, että nukke olisi aito.

Angelgate-nuket: Isoin ero on tietenkin ulkonäkö ja hinta. Angelgate-nuket muistuttavat kuitenkin todella paljon Pullip-nukkea, mutta jos on pidemmän ajan Pullip-harrastaja niin Angelgate-nuket erottuvat Pullipeista aika helposti. Uutena aito Pullip-nukke maksaa noin 100-180e, Angelgate-nuket taas alle puolet aidon hinnasta. Yksi tunnistettava osa on myös se, että suurimmalla osalla Angelgate-nukeista on obitsu "uutena" mitä aidoilla Pullip-nukeilla ei ole valmiiksi uutena ostettuna. Lisäksi osa Angelgate-nukeista omaavat "ankkamaiset" huulet tai muitakin pieniä muoto eroja Pullippeihin verrattuina.
Lisätietoja ja muutamia vertailukuvia aidosta Pullipista ja Angelgate-nukesta löytyy tästä postauksesta: http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2016/09/angelgate-nuket-ovat-myos-kopionukkeja.html

Mistä BJD-nukkea ei kannata ostaa? Miten erottaa recastiä myyvät henkilöt?
BJD-nukkeja EI kannata ostaa: Ebaystä, Amazonista, Ligntintheboxista, Taobaosta yms. muista tämän tapaisista paikoista, koska niissä on useimmiten pelkkiä recastejä. Muiden nukkejen kanssa kannattaa olla näissä paikoissa myös todella varovainen ja lukea kuvaukset ja katsoa kuvat tarkkaan. Ebayssä voi olla kuitenkin muutamia luotettaviakin myyjiä, mutta valitettavasti suurinosa on kuitenkin recast myyjiä, joten sieltä ei kannata ostaa jos ei tiedä varmasti kehen voi oikeasti luottaa.

Recast nuket erottaa helposti hinnasta ja suoraan firmoilta kopioiduista kuvista. Jos MSD (40cm kokoisesta) nukesta pyydetään 100 dollaria tai hieman enemmän kyseessä on aika varmasti recast. Angelgate-nuket erottaa monesti siitä, että joko kuvauksessa tai otsikossa lukee Angelgate joskus Pullip sanan kanssa ja siitä, että nukella on obitsu ja sen väitetään olevan uusi.

 Googlettamalla kohdallesi voi osua myös monia recast firmoja, erityisesti recast BJD-firmoja, joten kannattaa käyttää linkkejä, jotka olen laittanut alapuolelle - niistä voit aloittaa unelmanukkesi etsimisen! Jos et ole varma että onko jokin nukke recast kysy joltakin pidemmän ajan harrastajalta ennenkuin toimit!

Lopuksi..
Voisin tähän loppuun vielä kirjoittaa vähän omia ajatuksiani tästä aiheesta. Tämä harrastus on meille kaikille valinta, jonka olemme itse tehneet. Jos todella haluaa jotain sen eteen täytyy tehdä töitä, koska silloin sen tavoitteen saavuttaminen tuntuu paljon paremmalta. Meidän nukkeilijoiden täytyy tukea nukketaiteilijoita, koska ilman heitä tämä nukkeharrastus ei olisi mahdollista. Meidän täytyy myös tukea toisiamme ja opastaa sekä auttaa muita nukkeilijoita. Nukkeharrastus ei ole niin välttämätön, että sen takia täytyisi lähteä ostamaan laittomia tuotteita.

Mielestäni recast-nuken hankintaan ei ole yhtään hyvää syytä: "Ei ole rahaa" - säästä, tee töitä, käytä osamaksuja, osallistu kimppatilauksiin, osta käytetty nukke - aito hybridi BJD voi olla halvempi kuin recast; "En tiennyt että nukke oli kopio" - ota selvää ennenkuin hankit mitään, kysele muilta nukkeilijoilta apua. "Ostin kopio nuken, jotta saisin halvan nuken customointi harjoittelua varten" - Pullip nukeille on tehty MIO-kittejä tätä varten, BJD nukkejakin voi löytää halvalla ja helposti käytettynä ja myös hieman "kärsineitä ja kuluneita" mitä tahansa nukkeja voi löytää myös kirppiksiltä. Customointi harjoituksiin voi käyttää myös Monster High nukkeja tai muita kaupasta ostettavia nukkeja.

En halua seurata ihmisiä joilla on recastejä, en halua osallistua miitteihin jossa ollaan recast ystävällisiä, mielestäni ihmiset jotka valitsevat ennemmin recastin kuin aidon nuken ovat menettäneet maineensa tässä harrastuksessa - syy miksi ajattelen näin on se, että en halua tukea recast-nukkeja, koska nukkeartistit on se mikä tekee tämän harrastuksen mahdolliseksi. He ovat se syy miksi meillä on olemassa kauniita nukkeja ja en halua millään tasolla osoittaa tätä faktaa toisin, sen takia en aio hyväksyä recast-nukkeja ollenkaan.

Tämä harrastus on minulle, ja monille muillekkin, erittäin rakas ja olisi hirveää ajatella, että se joskus loppuisi siksi, että on ihmisiä, jotka haluavat mennä matalimman aidan yli. Tässä harrastuksessa on siis tärkeää pitää kiinni aitoudesta, koska tämä harrastus on edelleen hyvin pieni ja monet firmat, jotka näitä kauniita nukkeja myy ovat myös pieniä. Eihän kukaan meistä haluaisi, että uusia nukkeja ei enää tulisi?

Välitetään toisistamme ja osoitetaan tukea sinne suuntaan mihin se tuki kuuluu.
Apua aidon BJD- ja Pullip-nuken hankintaan:
Paljonko aidot BJD-nuket maksavat (suurinpiirtein ilman peruukkia & vaatteita)?
-Tiny (16-20cm): 150-250e
-YO-SD/Petit (25-30cm): 200-350e
-MSD (40-43cm): 250-450e
-SD (57-65cm): 500-800e
-Vielä isommat (Trinityt yms. 80-90cm): 1200-2500e
-Hinnat vaihtelevat ylös ja alaspäin riippuen firmasta ja siitä onko nukke käytetty.

Tässä muutama firma virallinen firma, josta on turvallista ostaa BJD-nukkeja:
-Dreamingdoll: http://ddollshop.net/
-Lisää BJD-firmoja (lähes kaikki listattuna, monta sivua): http://bjdcollectasy.com/
Käytettyjä: Hartsilapset foorumi, Hartsilapset kirppis (Suomessakin on tosin recast nukkeja, joten kannattaa varoa)

Mitkä ovat BJD-nukkejen virallisia välittäjiä?
-EU:ssa:
Angelesque EU: www.angelesque.co.uk
-USA:ssa:
Denver Doll Emporium: http://www.denverdoll.com/

Mistä voin ostaa Pullip-nukkeja luotettavasti? 
Tässä luotettavia firmoja jotka myyvät aitoja Pullip-nukkeja:
-Plasticpop: http://plasticpop.de/
-Pullip Style: http://www.pullipstyle.com/pullipstyle/
-Mollamania: http://www.mollamania.net/
-Kilala: http://kilala.fi/
-Käytettyjä: Huuto.net, Ebay, Pullip kirppis, Pullip Suomi foorumi. Ebayn suhteen kannattaa olla todella tarkka, koska siellä myydään paljon feikki/kopio Pullip-nukkeja varsinkin customoituja tälläisiä, otsikoissa tai kuvauksissa on yleensä "Angelgate Pullip" tai jotain vastaavaa, joskus tosin "fake, factory, angelgate" sanat on 'piilotettu' kuvaukseen.
Lisätietoja ja hyviä aiheeseen liittyviä linkkejä:
Pullip Suomi foorumin lista piraattinukeista:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=5357.0

Miten BJD-nukkeja voi tilata ja mistä, miten osamaksut toimii:
http://sininnukkeblog.blogspot.fi/2017/04/hyva-tietaa-bjd-nukkea-tilatessa-kuinka.html

Hunajasienen vertailukuvia aidosta ja feikki Pullip-nukesta (ei Angelgate):
http://www.hunajasieni.net/honeydolls/jutut/feikki.html

Viimevuotiset recast-vastaiset julkaisuni:
Kiitos kun luitte!

8 kommenttia:

 1. (Voisit tonne muokata, että Think!Pink- on lopettamassa vuoden loppuun mennessä eli se välittäjä poistuu kokonaan. Ja että Hartsilapsista on turvallisempaa ostaa bjd käytettynä, sillä siellä on täysi nollatoleranssi recasteja kohtaan ^^)


  Täyttä asiaa taas koko postaus aiheesta!
  Tää aihe on hankala ja jatkuvan väännön alainen juttu. Erityisesti nuorempia harrastajia on vaikea saada ymmärtämään, mikä recastissa on väärää ja mikä tekee siitä laitonta. Argumentit recasteja puoltamaan ovat aina luokkaa "Se on halvempi!" ja "Se on mun nukke, voin tehä mitä haluan omilla rahoillani, eikä kenelläkään oo mitää vastaan sanottavaa." Nuo perustelut ei kuitenkaa oikeuta tukemaan rikollisuutta :D Nuoret ei tunnu ymmärtävän, mistä kaikesta se BJD nuken hinta todellisuudessa muodostuu ja miksi ne on hintavampia.


  Jokaiseen recastiin käytetty euro on pois varsinaiselta artistilta. Nuken teko ei oo mitään halpaa huvia, erityisesti BJD maailmassa. Nuket on kalliita, koska niiden tekoon käytetään kymmeniä työtunteja ja materiaalikulut on korkeita! Monet ei sitä varmaan hoksaakaan, mitä kaikkea nuken tekemiseen kuuluu ja mitä kaikkia kuluja sillä 300:lla eurolla yritetään kattaa ja siltikin siitä nukesta saatu voitto on minimaalisen pieni sille artistille. Periaatteessa artistit syö kädestä suuhun :D

  1. Aika : Nuken tekoon käytetään kymmeniä tunteja. Suunnittelu, muovaus, muokkaus, valaminen jne vaativat oman aikansa viimeistelyineen. Kyse ei ole mistään yhden päivän jutusta.

  2. Vaiva : Nuken teko vaatii myös vaivannäköä ja omistautumista asialleen. Lähes olemattomalla palkalla työskenteleminen ei kuulosta houkuttelevalta, mutta artistit tekevät tätä työtä, koska he nauttivat nukkejen tekemisestä ja työnsä tuloksien jakamisesta.

  3. Taidot : Nuken teon opetteleminen vaatii aikaa, ja taitoa. Taidot kehittyvät, mitä enemmän työtä artisti tekee. Paljonko arvoa annetaan toisen ihmisen taidoille ja hänen luomalleen taiteelle? Miten me arvotetaan toisen käsityönä tehtyä tuotosta?

  4. Materiaalit : Riippuen miten nukke luodaan, materiaaleihin kuluu jopa satoja dollareita. 3D mallinnukset ja massat ei oo mitään halpoja, varsinkaan kun työtä pitää muokata kymmeniä kertoja prosessin aikana mahdollisimman esteettisen ja toimivan kokonaisuuden luomiseksi. Sitten on tietysti silikonimuotteihin käytettävät materiaalikulut, resiinistä tulevat kulut, hiomapaperit, kuminauhat, magneetit, s-koukut ja lopuksi pakkausmateriaalit eli laatikot ja pehmusteet.

  5. Tekeminen: Kts. yllä. Alkuvaihe, muokkaukset ja viimeistelyt vaativat aikaa ja materiaaleja. Jos laskettais artistin tuntipalkka, niin tuskin puhuttais mistään suurista summista :D

  6. Ylläpito ja nettisivut: jokaisella artistilla on omat nettisivustonsa, jossa he myyvät nukkejaan. Sivustojen ylläpito maksaa. Turvatun ja salatun yhteyden ylläpitäminen maksaa.

  7. Markkinointi ja verot: artistit maksavat myös tehdystä työstään veroa, joten osa nuken tuotosta kuluu verojen maksamiseen. Markkinointiin on myös budjetoitava rahaa: missä alustalla mainostetaan (esim. Den of Angels, facebook mainokset jne)?

  8. Kääntäjä ja asiakaspalvelu: Jos artisti itse ei osaa englantia, on hänen käytettävä kääntäjäpalveluita ja mahdollisesti palkatava joku hoitamaan nettisivuston kääntäminen ja asiakaspalveluasiat.

  9. Postittaminen : postittaminen ei ole ilmaista hupia :D Seurantakoodillinen ja vakuutettu paketti maksaa. Jos haluat, että nukkesi saapuu turvallisesti perille, niin siitä kannattaakin maksaa. Postikulujen hinnat myös vaihtelee maiden välillä.


  Se nuken hintaan kuuluva summa pitää tuon kaiken sisällään. Ja recastien tekijät ottavat kaiken hyödyn irti toisten tuotoksista ja pyrkivät saamaan oman leipänsä pöytään toisen työn varastamalla.


  - #tunteisiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :) Tosiaan unohdin täysin tuon Think Pinkin, luin siitä kyllä foorumilta, mutta se sit vaan jäi tuonne jotenkin.. :D Täytyy siis muokata. Tosi hyviä pointteja sullakin, en ihan tuota kaikkea itsekkään tiennyt! Aina oppii jotain uutta. :)

   Poista
 2. Kiitos tästä :).
  On todella hienoa huomata, että taistelet näin aktiivisesti recasteja vastaan.
  Toivottavasti tämä teksti saadaan mahdollisimman monen (tulevan ja nykyisen) nukkeilijan luettavaksi.

  VastaaPoista
 3. Linkkasin tämän tekstin mun blogiin. :) Kiitos, hyvin kirjoitettu ja tuo ensimmäinen kommentti olivat erityisen informatiivisia! Hyvää työtä Sini jälleen kerran. :) Hienoa nähdä että haluat jakaa tietoa suomeksi uusille harrastajille.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tärkeän aiheen esiin nostamisesta ja siitä, että tuet aitoja nukkeja ja niitä valmistavia taiteilijoita! <3 Tämä on asia, jota ei voi jättää huomiotta.

  VastaaPoista
 5. Todella informatiivinen postaus ja niin myös tuo ensimmäinen kommenti. Kiitos! <3

  VastaaPoista
 6. Minä ostin kopion, ja aion ylpeänä esitellä sitä. En ostanut tukeakseni kopioteollisuutta, vaan ostaakseni nuken kustomointiin, aitoa satojen eurojen nukkea en aio kustomoida. Lisäksi halusin ostaa tietynlaisen nuken, ja tällaista en aidoilta firmoilta saanut, vain kopiofirmoilta. Enkä puhu nyt bjd nukeista, vaan tyyliä pullip, dali, blythe. Kaikki me kopioiden ostajat emme ajattele vain hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi,
   "En ostanut nukkea tukeakseni kopioteolisuutta." Mutta teit sen silti. Jokainen recastiin käyttämäsi roponen tukee juurikin recastien tekoa, vaikka se ei olisikaan pohjimmainen ajatuksesi. Aitojakin nukkeja saa halvalla, myös customointi tarkoituksiin jos sellaiseen etsit :') Monien hinnat ovat jo firmalla ollessa "halpoja", jälkimarkkinoilta ostettuna voi hyvinkin löytää aidon nuken satasellakin!
   Sama koskee pullipeja, blythejä jne. nukkeja. Uskoisin,että kärsivällisellä etsimisellä olisit löytänyt aitonakin kyseisen nuken ^^ Tämä harrastus on hintava, eikä sen perusteella sovi kaikille. Tähän harrastukseen oleellisesti kuuluu myös odottaminen. Tullessaan mukaan tähän harrastukseen täytyy muistaa että ihan kaikki asiat eivät tapahdu sormia napauttamalla, vaan vaativat aikaa, rahaa ja malttia.

   Poista

Kiitos kaikista kommenteista! :) Kun kommentoit olisi kiva kuulla, jos haluaisit nähdä jostain tietystä nukesta kuvia. Jos keksit myös jotain parannettavaa kuvissani/teoksissani kerro ihmeessä. Rakentava palaute on aina tervetullutta!

Ennenkuin kysyt jotain luethan UKK alueen, jos olen jo aiemmin vastannut kysymykseesi: https://sininnukkeblog.blogspot.fi/p/ukk.html