torstai 2. huhtikuuta 2020

Tullaaminen ja Postin käsittelymaksu tulliselvitettäville lähetyksille - Miten tullataan netissä?

Hei! Tullaaminen netissä on muuttunut jonkin verran ja ajattelin sen takia tehdä uuden tutoriaalin tästä, kuinka tullataan netissä. Oma tullattava tuotteeni oli tässä Pullip Noan eli Pullip Stylestä tilattu nukke. Mikäli tuotteesi on jäänyt tulliin suosittelen tekemään tullauksen netissä.

Pari huomautusta alkuun: Vaikka teet tulli ilmoituksen netissä siitä saattaa tulla kirje kotiin, mutta jos tullaus on jo tehty kirjeen voi heittää menemään. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka paketissa lukisi "GIFT" eli lahja tai "Under 20dollars" eli alle 20dollaria, se saattaa silti jäädä tulliin, koska tulli on hyvin tietoinen useista nukkefirmoista ja siitä, että paketin sisältö on tuskin "alle 20 dollaria". Tullissa voi toki valita, että lähetys on "lahja", jos se todella on lahjana vastaanotettu, mutta mikäli asia ei ole niin täytyy tulli maksaa normaalisti ja asianmukaisesti. Lisäksi huomautan, että tullin mukaan "yrityksiltä ei saa vastaanottaa lahjoja".

Nykyään tullauksen lisäksi on tullut vielä lisä maksu postille tullauksen jälkeen eli postin käsittelymaksu, josta lisää alapuolella.

Ensimmäisenä mennään Tullin virallisille sivuille eli tulli.fi. Sen jälkeen klikataan etusivulta "Henkilöasiakkaan tuontitullaus".

Siitä aukeaa valikko, jossa on ohjeita kuinka tullaus toimii, voit halutessasi siis lukea nämä ohjeet ennenkuin tullaat. Voit myös ohittaa nämä ohjeet klikkaamalla "Ohita ohjeet".

Tärkeää ennenkuin tullaat on kuitenkin tarkistaa, että onhan pakettisi varmasti tullissa, jotta voit suorittaa tullauksen. Tämän voit tarkistaa laittamalla seurantatunnuksen postin lähetyksen seurantaan. Lähetystunnus sisältää aina kirjaimia sekä numeroita eli on suurinpiirtein tämän tyyppinen "LZ000000000US". Alku ja loppu kirjaimet tietenkin vaihtelevat riippuen siitä mistä maasta tuote on lähetetty (Esim. JP = japani).

Lähetyksesi voi tullata jos seurannassa lukee tämä viesti "Lähetys odottaa tullaustasi. Hoida tullaus ja Postin käsittelymaksu 20 päivän sisällä saapumisesta.".

Jos lähetyksesi on tullattavissa voit kirjautua Tullin palveluun. Klikkaa "Siirry kirjautumaan".

Kirjautuessa täytyy käyttää omia pankkitunnuksia. Itselläni on OP, joten valitsen sen. 

Mikäli olet nuori ja tilauksesi on tehty vanhempasi nimellä, tässä tapauksessa kirjaudutaan vanhempiesi pankkitunnuksella.

Seuraavaksi valitaan tunnistustapa. Tämä on aika "uusi" ominaisuus OP:lla ja voi olla käytössä myös muillakin pankeilla. Tästä lisätietoa on OP:n sivustolla, jos ei ole siitä vielä tietoinen.

Kun avainluku/mobiilitunnus on täytetty ja laitettu kaikki tarvittavat tiedot avautuu tälläinen sivusto, jossa näkyy tietosi. Sitten klikataan "Jatka palveluun".

Seuraavaksi täytyy hyväksyä tullin käyttöehdot, että voi edetä seuraavalle sivulle. Raksitetaan siis nuo 2 ruutua ja klikataan "Hyväksy".

Sitten päästään tietojen täyttämiseen. Ensimmäisenä kerrotaan mitä "Haluan tullata". Useimmissa tapauksissa tässä vaiheessa klikataan "Ostamani tavaran", jos olet siis esim. tilannut itsellesi nuken tai muita nukketarvikkeita.
Tässä vaiheessa voi myös huomata, että tulli erikseen määrittelee "lahjat" niin, että yritys ei voi sinulle lähettää lahjaa, koska tuossa lukee "Yksityishenkilön lähettämän lahjan".
Seuraavana valitaan Kuljetusyritys. Tässäkin useimmissa tapauksissa se on Posti. Tähän mukaan lukee varmasti myös EMS ja muut vastaavat postit, vaikka sitä ei erikseen tuossa luekkaan.

Tämän jälkeen täytetään kohta "Saapumistunnus tai lähetystunnus" eli se sama tunnus millä olet seurannut lähetyksesi kulkua. Kun kaikki nämä tiedot on täytetty voidaan klikata "Seuraava".

Seuraavaksi täydennetään "Saapumispäivä". Itse laitan tähän aina sen päivän, jolloin lähetykseni on saapunut tullille. Tässä tapauksessa siis 1.4.2020.
 Tämän jälkeen täydennetään "Lähetysmaa", mikä on siis maa josta olet tuotteesi tilannut. Jos tilasit nuken esim. Pullip Stylestä tällöin se on Yhdysvallat. Jos taas olet tilannut Amiamista tällöin lähetysmaa on Japani.

 Tämän jälkeen ilmoitetaan "Myyjä", omassa tapauksessani se on siis Pullip Style. Jos olet taas ostanut Ebaystä tuotteen täytyy tuohon kohtaan kirjoittaa Ebay (ja mahdollisesti myös myyjän nimi, jos se on tiedossa).

 Sitten täydennetään "Lähetyksen kuljetuskulut ja valuutta" eli siis se määrä paljonko maksoit postia lähetyksestäsi. Tämän määrän voit tarkistaa tekemästäsi tilauksesta kirjautumalla sivustolle, jolta tilasit tai esim. tilausvahvistukestasi, joka on tullut sähköpostiisi. Valuutta on taas se, millä valuutalla olet maksanut tuotteesi, Pullip Stylessä valuutta on USD, Amiamissa se on taas Japanin Jeni eli JPY.

Tämän jälkeen täydennetään Postin käsittelymaksu, joka on siis 2,90e (Ainakin nyt 2.4.2020 asti ollut). Tässä kohdin lukee siis "valmiina harmaalla" tuo 2,90e. Jossain vaiheessa tuo hinta saattaa siis muuttua, joten kannattaa katsoa mitä tuossa kohdin lukee "valmiina" ennenkuin tuon täydentää.

Sen jälkeen, mikäli sinulla on, voit raksittaa tuon kohdan "Minulla on tilausvahvistus", jos sinulla löytyy sellainen esim. sähköpostistasi. Tulli ei kuitenkaan aina tätä pyydä, joten sitä ei aina tarvitse lähettää tullille. Omalla kohdalla tulli ei sitä tällä kertaa pyytänyt.

Kun kaikki nämä tiedot on täytetty voidaan klikata "Seuraava".

Seuraavaksi tullille täytyy ilmoittaa mitä pakettisi sisältää. Omassa tapauksessani paketissa on nukke, joten kirjoitin "Etsi tavaran tyyppi" kohtaan "nukke". Tästä aukeaa valikko, jossa sopivin omaa tuotetta kuvaava kohta on "Ihmistä esittävät nuket".

Jos tilasit taas esim. silmiä, niin siitäkin löytyy valikko "Lasisilmät". En osaa sanoa, että mihin katengorjaan nukkejen peruukit menee, joten sitä varten saattaa jotutua kysymään tullilta, että mihin ne lukeutuu. Niiden valikko saattaa kuitenkin olla "Peruukit", minkä löysin kun kirjoitin peruukki, tuohon hakuun - tästä tiedosta en ole kuitenkaan varma, joten suosittelen ottamaan yhteyttä tulliin.

 Seuraavana valitaan tuotteen "Valmistusmaa". Koska oma tuotteeni on Pullip tähän valitaan "Korean tasavalta". Mikäli olet tilannut esim. Nendoroid figuurin tässä tapauksessa valitaan "Japani".

Tämän jälkeen ilmoitetaan tuotteen "Hinta ja valuutta". Tähän hintaan ei siis lasketa tuotteen postikuluja vaan pelkästään se, paljonko tuote on maksanut. Valuutta on edelleen itselläni tässä USD.

Tämän jälkeen klikataan "Lisää tullauskoriin".

 Mikäli paketissa ei ole mitään muuta kuin nukke voidaan klikata "Seuraava". Mikäli taas tilasit esim. vaatteita nuken kanssa täytyy ne ilmoittaa erikseen eli voit lisätä "Tullauskoriin" toisenkin tuotteen. Tässä tapauksessa sen toisenkin tuotteen hinta täytyy määritellä erikseen.

 Seuraavassa valikossa näet paljonko tulleja täytyy maksaa. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että nuo syöttämäsi summat on varmasti oikein, että et maksa vahingossa liikaa tullimaksua. Jos kaikki on ok, voit klikata "Seuraava".

Tässä vaiheessa näkyy omat tietosi. Varmista, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein ja täydennä oma sähköpostisi tähän. Mikäli teet tullausta jonkun toisen puolesta raksita "Teen tullauksen toisen henkilön puolesta" - tämä on hyvä sitä varten, jos tuote on tilattu esim. lapsen nimellä, jolla ei omia pankkitunnuksia ole. Näin hänen vanhempansa voi maksaa ja tehdä tullauksen tai jos tuote on esim. ostettu lahjana toiselle henkilölle. Jos kaikki on ok, klikkaa "Lähetä", jolloin ilmoituksesi lähetetään tullille.

Seuraavaksi päästään maksamaan tullaus. Ohessa näkyy maksun eräpäivä, voit myös tarvittaessa valita "Maksa myöhemmin?" tai "Haluatko perua tilauksen?". En itse tarkalleen tiedä, mitä tuo jälkimmäinen tilauksen peruuttaminen tarkoittaa, mutta olettaisin, että tällöin sen voi lähettää takaisin sinne mistä sen on tilannut. Itse suosittelen kuitenkin tullauksen maksua mahdollisimman pian, jotta saat tuotteesi nopeammin itsellesi - klikataan siis "Siirry maksamaan".

Jälleen valitaan pankki, josta maksat tullauksesi. Ohessa näkyy myös se, kenelle maksu on menossa ja tullin tilausnumerosi.

Kun maksu on suoritettu ja se on onnistunut aukeaa tämän näköinen valikko.

Kun pääset takaisin tullin sivulle aukeaa tämän tyyppinen sivu. Tullauksen jälkeen täytyy maksaa vielä "Postin käsittelymaksu." Klikataan siis alla olevaa linkkiä, joka vie sinut tänne:

Kun olet postin sivuilla sinun täytyy täyttää alle pakettisi lähetystunnus ja sen jälkeen klikata "Hae lähetys".

Tämän jälkeen alapuolelle aukeaa lähetyksesi tiedot. Tämä maksu kannattaa maksaa ajoissa, jotta lähetyksesi "Palautuspäivä" ei kerkeä mennä ohitse.

Sitten kun päästään maksuvaiheeseen täytyy tähän täydentää jostakin ihmeen syystä ensiksi omat pankkikortin tiedot. CVV2/CVC2/CID on korttisi kääntöpuolella oleva kolme sarjainen numero. Voit tarvittaessa myös painaa tuota kysymysmerkkiä, jos et ole varma mitä tällä tarkoitetaan. Kun kakki on täydennetty klikataan "Maksa".

Tämän jälkeen täytyy täydentää myös pankkitunnukset.

Ja jälleen sama homma uusiksi kuin aiemmin.

Kun maksu on suoritettu postin sivuilla pitäisi lukea näin. Jos et muista oletko maksanut jo postin käsittelymaksun sen voi myös tarkistaa samalla sivustolla. Voit halutessasi ladata kuitin alta.

Lisäksi jos askarruttaa, että paljonkohan tullia voi tilaamallesi tuotteelle tulla suosittelen käyttämään tullilaskuria. Tullilaskuri määrittelee suurinpiirtein sen paljonko tulleja tuotteesta voisi tulla. Jos et tiedä paljonko tullimaksun suuruus on % voit katsoa erilaiset esimerkit nettiostosten tuontiverosta täältä *klick*.

Kannattaa muistaa, että tullilaskurin summa voi kuitenkin heittää ylös tai alaspäin, sillä tuo laskuri ei anna laskea desimaalin tarkkuudella.

Kiitos kun katsoitte ja toivottavasti tästä oli apua teille! ^^

2 kommenttia:

  1. Suuret kiitokset tosi yksityiskohtaisista ohjeista. Ilman näitä olisi tullaus- & postiselvitykset menneet melkoiseksi sähläykseksi.

    VastaaPoista

Kiitos kaikista kommenteista! :) Kun kommentoit olisi kiva kuulla, jos haluaisit nähdä jostain tietystä nukesta kuvia. Jos keksit myös jotain parannettavaa kuvissani/teoksissani kerro ihmeessä. Rakentava palaute on aina tervetullutta!

Ennenkuin kysyt jotain luethan UKK alueen, jos olen jo aiemmin vastannut kysymykseesi: https://sininnukkeblog.blogspot.fi/p/ukk.html